Dodatki urozmaicają charakter ulubionego naparu i pozwalają puścić wodze kulinarnej fantazji. Stanowią doskonały sposób na to, aby rozwinąć repertuar wrażeń smakowych i oryginalnie ubarwić aromat dowolnego gatunku i każdej odmiany kawy czy herbaty.
Cynamon

Ojczyzną cynamonowego drzewa jest Cejlon, na którym uprawiano tę roślinę już ponad dwa tysiąclecia temu! Wedle znanego podróżnika, Marco Polo, drzewa cynamonowe porastające tę wyspę, od wieków stanowiły podstawowe źródło tej aromatycznej przyprawy. Dla jej pozyskania korzysta się z kory cynamonowca, która po ususzeniu zwija się, a następnie cięta jest na mniejsze fragmenty i sprzedawana najczęściej w formie lasek cynamonowych.
W dzisiejszych czasach cynamonowce, nie bez ludzkiej pomocy, skolonizowały także wiele innych krajów obszaru subtropikalnego, gdzie odnaleźć można plantacje tej rośliny.
Starty na proszek cynamon to przyprawa uniwersalna. Można ją dodawać zarówno do naparów herbacianych i kawowych, jak i do deserów, ciast czy nawet ryżu lub mięsa.
Jednak nie tylko podniebienie może skorzystać na stosowaniu cynamonu. Naukowcy z Kansas State University wykryli, że przyprawa ta posiada zdolność zwalczania bakterii E.coli. Inne z kolei testy wykazały, że cynamon może mieć właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Niektóre badania wskazują, że wystarczy spożywanie pół-łyżeczki cynamonu dziennie, by skutecznie zwalczać poziom złego cholesterolu we krwi. Do tego cynamon zawiera mangan, wapń, żelazo oraz błonnik. Jest to więc idealna przyprawa, racząca zmysły i wspomagająca organizm.
Wanilia

Wanilia to popularna przyprawa wzbogacająca zarówno smak naparów kawowych i herbacianych, jak i deserów, lodów oraz licznych potraw.
Guarana

Guarana jest gatunkiem pnącza występującego w amazońskiej dżungli. Swą nazwę zawdzięcza indiańskiemu plemieniu Guarani, które to ponoć po raz pierwszy zaobserwowało niezwykłe, orzeźwiające i energetyzujące działanie jego owoców. Czerwonoskórzy odkrywcy uznali roślinę za „dar od Boga”. Mimo że Indianie cieszyli się mocą guarany już od setek, a może nawet tysięcy lat, dla Europy długo pozostawała ona tajemnicą. Dopiero w pierwszych latach XVIII wieku niemiecki lekarz, Christian Paullini zbadał ją, opisał i sprowadził na Stary Kontynent.
Sproszkowaną guaranę można parzyć zarówno samą (choć nie każdemu musi odpowiadać jej smak) lub też jako dodatek do kawy czy herbaty. Nie ma również przeszkód by odrobinę proszku dosypać np. do gorącej czekolady, a nawet dodać do ciasta. Guarana pobudza przecież także kulinarną wyobraźnię!
Guarana podwyższa wytrzymałość, dzięki czemu podczas treningów można ćwiczyć dłużej i spalić większe ilości tłuszczu. Jej spożywanie wskazane jest przy wysiłkach krótkich oraz tzw. beztlenowych. Guarana pomaga także przy dłuższych wysiłkach, zwiększa bowiem zapasy energii oraz oszczędza glikogen w wątrobie i mięśniach, spalając tkankę tłuszczową. W czasie stosowania diety obniża odczucie głodu.
Kraina herbaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz